Van kerstbomen en ondernemerschap

Wat was het heerlijk, onze eerste kerst aan de Bovenweg! Zo’n lief, oud huisje schreeuwde natuurlijk om een sfeervolle versiering. Dus werd het puntdak voorzien van kleine ledlampjes (wel zo duurzaam) waardoor het in december fijn thuiskomen was in het donker, naar fonkelend licht. De nep-dennenslingers die in het vorige huis aan de trapleuningen hingen, konden prima aan het balkenplafond hangen. En gelukkig paste kerstboom precies in de hoek waar we hem hadden bedacht.

img_5088 img_5113

Knus was het in huis maar aan alles komt helaas een einde, ook aan de kerstversiering. In de Vroonermeer werden de kerstbomen opgehaald door de gemeente maar in Langedijk zijn ze wars van zulke stadse fratsen. Er zijn inzamelpunten waar je je boom kunt laten versnipperen. Wie zijn boom daar inlevert, krijgt de hartelijke dank van de gemeente werf en 40 cent voor de moeite.

img_5119  img_5114

De geldelijke beloning leidt tot ondernemerschap bij de plaatselijke jeugd, zo bleek. Toen ik vanmiddag met een zwaar hart de kerstboom aftuigde, zag ik een paar buurkinderen met een slinger van kerstbomen door de straat fietsen. Maar liefst vier dennenbomen hadden ze aan elkaar gebonden met linten en bevestigd aan de bagagedrager van een fiets. Zo wisten ze de bomen mee te sleuren naar de inzamelpunt. En natuurlijk wilden ze best later terugkomen om ook onze boom mee te nemen – ka-ching, weer 40 cent erbij!

Ze hielden woord: een uurtje later stonden ze aan het hek om de boom op te halen. Wiebelend op de fiets sleepten ze verder met de nieuwe lading. Ik keek ze na en bedacht dat dit een van de charmes was van wonen in een dorp.

Dag kerstboom, dag kerst – ik kan nu al bijna niet wachten tot volgend jaar!

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: