Leve de hypotheek!

Stukken binnen: check! Afspraak voor overdracht: check! Morgen is het zover: dan kunnen we eindelijk aan de slag en kan het grote sloopwerk beginnen. De huidige schuur/garage maakt plaats voor de aanbouw, de zolder wordt gestript en geïsoleerd. De koevoet en kruiwagen staan al klaar, evenals de oude koffiezetter en de tuinstoelen.

Vanaf morgen is het ook zaak om alle bonnen te bewaren, om later te kunnen indienen bij voor het bouwdepot dat vanaf morgen klaar staat bij de notaris. Elke euro moet namelijk verantwoord worden. Vooraf moesten we de bouwplannen en het bijbehorende budget indienen, voor een taxatie-op-papier van de woning na verbouwing. De bank financiert namelijk de verwachte overwaarde uit onze huidige woning voor. Aanvankelijk leverden we braaf een budget in met 10 procent ‘onvoorzien’, om tegenvallers op te vangen. Maar zo werkt het niet, als je van een bank een hypotheek wilt hebben. Je moet voor het hele bedrag een doel aangegeven en dat mag niet ‘opvangen mogelijke tegenvallers zijn’. Dus leverden we braaf een budget in waarin alle posten 10 procent duurder uitvielen. En dat was prima.

Niet alleen moet iedere euro worden verantwoord – de pot moet het liefst ook op. “Wat gebeurt er als we onder budget uitkomen?” vroegen we gekscherend aan de hypotheekadviseur. “Dan moet het huis na verbouwing nogmaals getaxeerd worden”, antwoordde hij serieus. Het voelde een beetje alsof je je huiswerk moet inleveren om na te laten kijken: heb je wel alles gedaan wat je volgens je agenda moest doen?! Roger’s nekharen stonden dan ook meteen overeind en ik zag dat de stoom nog net niet uit zijn oren kwam. Gelukkig zat ik tussen hem en de deur in; hij kon niet boos wegbenen. Adem in, adem uit – zo bouwen banken nu eenmaal nog meer zekerheid voor zichzelf in, nadat je al je hele financiële leven hebt gekopieerd, gescand en ingeleverd voor de hypotheekaanvraag.

We hebben een weekend samen gemopperd op die verfoeide bank. Vervolgens werden we opstandig en dachten we koortsachtig na of we de verbouwing niet op een andere manier konden financieren. Tot slot volgde de berusting: it’s their way or the highway. Het leek wel een rouwproces: je financiële bewegingsvrijheid is tijdens de verbouwing (tijdelijk) dood; leve de hypotheek!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: