Energieneutraal

Voor ons stond het vrijwel meteen vast: we gaan dit huisje niet slopen, maar verbouwen. Nieuw leven inblazen, waar het kan zo duurzaam mogelijk. Dat geldt ook voor de energievoorziening.

Dankzij de ligging van het huisje op het zuidoosten hebben we vrijwel de hele dag zon in de tuin en op het huis. Ideaal dus voor zonnepanelen en zonnecollectoren. Die kunnen op zonnige dagen de energie leveren voor de vloerverwarming en het warm water.

Ook willen we een pelletkachel installeren om de boel in de winter warm te houden, met een mooi vlammenspel als bijkomende bonus. Een pelletkachel lijkt op een houtkachel maar in plaats van blokken houten verbrandt hij kleine, samengeperste houtkorrels. De verbranding is daardoor efficiënter. Bovendien gaat alles automatisch: je gooit de pellets in een reservoir en de kachel vult zichzelf bij wanneer het nodig is. De temperatuur is ook beter te regelen – bij duurdere modellen zelfs via een app! Dat spreekt gadget man Roger uiteraard heel erg aan.

Met het huidige energielabel van het huis (G) is een goed plan voor isolatie ook geen overbodige luxe. Dak, zijmuren en gevel zullen van een ‘jas’ worden voorzien. De vraag is alleen nog: aan de binnen- of de buitenkant? Of misschien een combinatie van beide … We zijn er nog niet uit.

Wat we wel al weten, is dat duurzaam verbouwen niet goedkoop is. Als we de kosten van alle maatregelen bij elkaar optellen, loopt alleen al dit wensenlijstje aardig in de papieren. Maar als we alles kunnen realiseren, hebben we wel een nagenoeg energieneutrale woning. Het is dus een investering in de toekomst.

 

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: