Buffelen met bakstenen

Na de tegenvaller van vorige week, zat de schrik er even in. Niet de beste week om zelf wat muren te slopen … Maar ja, dat stond nu eenmaal op de planning!

Aannemer Henk en zijn mannen hebben namelijk de achtergevel gesloopt, de wand tussen keuken en straks eetkamer deels weggehaald en een opening gemaakt voor een schuifdeur in de muur tussen de nieuwe eetkamer en nieuwe woonkamer. Langzaam maar zeker ontstaan zo de contouren van het huis dat we voor ogen hebben. Dat geeft de burger weer moed.

gevelweg       portaal

stalen balk

Nu waren we op het punt gekomen dat de vloeren eruit moesten. In de aanbouw en in het bestaande huis komt namelijk schuimbeton als isolerende ondervloer. Het voordeel daarvan is dat het licht is maar toch een relatieve hoge isolatiewaarde heeft: de laag van 30 cm die wij voor ogen hebben, levert een Rc-waarde van 3 op. Daarmee wordt de vloer net zo goed geïsoleerd als die van onze huidige woning. Bovenop het schuimbeton komt vloerverwarming, en daarop een dekvloer met 10 cm woonbeton.

Om in totaal 40 cm beton te kunnen storten, moet een en ander uitgegraven worden met een graafmachine. Daarvoor moeten weer alle houten vloeren eruit, evenals de trap en alle niet-dragende muren. We hadden met Henk afgesproken dat wij dat zouden doen, dus begonnen Roger en ik op Koningsdag met de achterkamer. Het was even wrikken maar gelukkig lieten de oude vloerplanken vrij snel los. De balken waarop ze waren vastgemaakt, bleken ondersteund te worden door stapeltjes bakstenen op het zand. Die moesten ook allemaal naar buiten. En er bleken niet alleen losse bakstenen te liggen: bij het weghalen kwam ook de structuur van een kleine kamer tevoorschijn, met boeren plavuizen op de grond. Leuk! Maar… ook die moesten eruit. En daaronder bleek weer een laag bakstenen te liggen. Kortom: met het weghalen van de houten vloer, groeide ook de stapel stenen in de achtertuin.

kamer   fundament

De schoorsteen bleek echt vakwerk: hij was gemetseld op de houten planken. Geen goed idee om die vloer er zomaar tussenuit te halen! Henk en zijn mannen hebben een laagje stenen tussen de schoorsteen en de fundering gemetseld, waarna het hout toch nog veilig weg kon. Grote zucht van opluchting!

Zaterdag gingen we verder, met hulp van Max en Dennis. Er moesten nog twee muren worden gesloopt – dat wilde Max best doen, om alle examenstress af te reageren. Dennis en ik vulden een grote container met afvalhout en hielpen daarna Roger met de vloer. Al snel stuitten we weer op kleine kamerstructuren, met opnieuw van die leuke plavuizen (ditmaal gelukkig gewoon op het zand). Nog meer stenen voor in de tuin.

Max_sloop   Puin

Zondag sloopten Roger en ik voorzichtig de oude keuken eruit. De waterkranen in de bijkeuken bleken niet van de hoofdkraan maar van de douche te zijn. Dus moesten de stenen luiken in de voortuin weer open om de hoofdkraan dicht te draaien. Daarna gingen er nog wat kruiwagens bakstenen naar buiten en toen konden we eindelijk beginnen met de sloop van de keukenvloer. Enthousiast ging Roger aan de slag met de reciprozaag om het eerste deel weg te zagen. De vloer bleek gebouwd op dikke, houten balken die deels in de buitenmuur verankerd waren. De planken zat goed vast: spijkers waren vroeger vast heel goedkoop, want ze waren in grote hoeveelheden gebruikt! Dus zaagde Roger de planken langs de balken af en trok daarna de balken uit de gevel. Dat kostte wat meer tijd maar… er waren geen bakstenen!

buitenkeuken

Zondagavond waren we allebei kapot maar wel voldaan over het vele werk dat in een weekend was verzet. Nog even de laatste bakstenen verwijderen en dan kan woensdag de graafmachine aan de slag!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: