Duwen en trekken

Het mooie weer van vorige week was perfect voor het storten van het fundament. Aannemer Henk legde een mooie grijze rand rondom voor de uitbouw en een streep extra in het midden waarop het stalen portaal zal worden geplaatst. Dit portaal zorgt voor een stevige overgang tussen het bestaande huis en de aanbouw.

Beton2   Funderingclose

’s Avonds gingen Roger, Dennis en ik aan de slag met het opvullen van de grote afvalbak. Resten baksteen, hompen beton (waaronder de fundering van de oude garage), oude vloerdelen, resten wandbetimmering; het ruimde lekker op! De laatste latten erin wriemelen had veel weg van een potje omgekeerde Jenga maar zo lukte het om ook de kleinste ruimtes tussen stenen en puin te benutten. Ook afvalbakken zijn niet gratis dus ons ben zuunig!

Volle bak

Op Pinksterzondag verlegden we ons blik naar het leidingwerk. Op aanraden van elektricien Jelle moesten er twee loze leidingen vóór het schuimbeton worden aangelegd: een als vervangende hoofdkabel voor de elektra (mocht die ooit nodig zijn) en een ter voorbereiding op glasvezel (mocht de gemeente Langedijk ooit besluiten ook hip, hot en happening te willen zijn). Daarvoor moesten gaten in de fundering worden geboord en gleuven gegraven in de keuken. Vervolgens moesten de 5 meter lange en best wel dikke buizen vanuit de meterkast naar buiten worden gelegd. Om het nog iets uitdagender te maken, hadden de buizen ook nog een leuke bocht… Het was even zoeken naar de juiste aanpak, maar uiteindelijk lag na dik een half uur duwen, trekken en schuiven de eerste buis op z’n plek. Buis nummer 2 was daarna een makkie. Mocht je het ooit zelf willen proberen: zet de keukenraam open voor extra manoeuvreerruimte en werk naar de meterkast toe in plaats van andersom …

Leidingen

Op Pinkstermaandag waren we het sloopwerk een beetje beu en besloten we aan de vloer op zolder te beginnen. Eerst goed vegen – wat een stof! – en daarna stofzuigen met de bouwstofzuiger – nog meer stof! Toen de vloerdelen schoon als nooit tevoren waren, konden we beginnen met het uitrollen van de vlassen ondervloer. Hoewel het maar een dunne laag is (4,5 mm), geeft het volgens de verpakking een contactgeluidreductie van minimaal 10 dB. Daarop leggen we underlayment platen van vurenhout om de zoldervloer te verstevigen. Het is nog even doorklussen, maar je ziet wel meteen resultaat.

vloer1     Vloer2

Terwijl we aan het klussen waren op zolder, begon de schoorsteen heel hard te piepen. Heel even keken we elkaar verschrikt aan, maar gelukkig hadden we snel door dat dit piepen een tijdelijke oorzaak heeft: twee kauwen hebben een nest in de schoorsteen gemaakt. Zodra zij hun ouders op het dak horen, zetten de jonkies het op een piepen: honger, honger, honger! Volgend jaar moeten pa en ma kauw op zoek naar een andere nestplek. Dan brandt er als het goed is een houtkachel in huize Jochems!

Piep

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: