Volle kracht vooruit

De bouwers gingen de laatste week niet langer als een trein maar als de brandweer! De buitenkant is al volledig betimmerd met prachtige Douglas planken, die verduurzaamd zijn en in de loop der tijd zullen vergrijzen. Het dak heeft nu rondom een mooie zinken kraal, waardoor het echt helemaal ‘af’ oogt. En last maar zeker niet least hebben we nu in plaats van het nogal gewone bakstenen geveltje dat tijdens de eerste bouwdag sneuvelde, een mooie, zwarte houten gevel met sierlijke spijkers. Over een geluk bij een ongeluk gesproken …

puntje  douglashout

buiten1

Dit is ook het moment dat veel van onze keuzes voor een duurzame benadering naar voren komen. Zo hebben we in de badkamer een douchegoot met warmte terugwinsysteem: met de warmte van het afvoerwater wordt het nieuwe douchewater deels verwarmd. Het dak is extra verstevigd zodat we ‘m volgend jaar of het jaar erop met sedum plantjes kunnen bedekken. Dat is goed voor de biodiversiteit – bijen, vlinders en vogels zijn er dol op – en isoleert nog eens extra, waardoor het ’s zomers koeler en ’s winters warmer blijft in huis. Van het dak komen drie afvoerpijpen waarvan maar een wordt aangesloten op het riool; de tweede wordt aangesloten op een regenton (water voor de plantjes) en de derde wordt gekoppeld aan een drainagebuis die naar de moestuin leidt. Tot slot hebben we 14 zonnepanelen besteld, die op het schuine dak van de zolder en het platte dak van de keuken worden geplaatst. Die zijn als het goed is samen goed voor circa 3500 kWH.

De binnenmuren krijgen ook steeds meer vorm. De kozijnen voor de deuren zijn geplaatst en de draairichting is bepaald. Daar je sta je dan, met een denkbeeldige deurkruk in je handen om te beslissen wat het meest natuurlijk aanvoelt! Door de muren en in het plafond is het een georganiseerde brij van elektrapijpen en draden, voor stopcontacten en verlichting. Ik had er nooit bij stil gestaan hoeveel elektraleidingen door een gemiddeld huis lopen maar nu we alles vernieuwen, zie je ze ineens overal verschijnen. Dat brengt ook heel veel keuzes met zich mee: wil je een enkele of dubbele stopcontact, en waar moet die precies komen? Komen er nog spotjes in het plafond en zo ja, waar? Op welke punten moet de buitenverlichting komen en waar je wil voortaan de Prius opladen? Keuze, keuzes – het is soms om gek van te worden!

gang  binnen1

daklicht2  Het daklicht in de woonkamer.

Een tegenvallertje deze week: het rookkanaal is geïnspecteerd en onvoldoende bevonden. Daar moeten we nu een slimme oplossing op vinden, want die houtkachel is een grote wens. Gelukkig loopt er parallel aan het eerste rookkanaal een tweede dat deels openligt maar met een goed geïsoleerde kachelbuis en nieuwe (prefab) schoorsteen waarschijnlijk prima te gebruiken is. Het kauwennest is in ieder geval verwijderd – 45 euro kostte het kreng! – samen met een rottend vogel lijk … De geur was echt verschrikkelijk; zelfs de schoorsteenveger ging bijna spontaan over zijn nek. Wel of geen ander rookkanaal: binnenkort komt er een kap op de schoorsteen zodat we volgend jaar geen ongenode logeetjes hebben!

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: