Hittebestendig!

Op zo’n beetje de warmste dag van de zomer stonden de mannen van het haardencentrum voor de deur. Ze kwamen het rookkanaal voorbereiden op de houtkachel.

Ondanks de hitte gingen ze vol goede zin aan de gang. Muren en vloer werden keurig afgeplakt tegen vuil van het dak (lees: riet) en al snel drong de geur van verbrand hout de woning in: het rookkanaal lag boven open.

kanaal Het rookkanaal, na de make-over.

De temperatuur steeg in de loop van de ochtend naar tropische waarden maar de RVS pijp voor de nieuwe afvoer kreeg gelukkig ook steeds duidelijker vorm. We droegen koffie, water en limonade met ijsklontjes aan om het werk nog enigszins dragelijk te maken. “In de zomer is het eigenlijk te heet en ’s winters te koud om het dak op te gaan”, vertelde een van de monteurs. We concludeerden grinnikend dat hij eigenlijk een rotbaan had, waarna hij vrolijk verder ging met zijn rotwerk.

pijp  Geen kauw die hier meer in komt!

Aan het einde van de dag hadden we een prachtig rookkanaal waaraan geen vlammetje zal ontsnappen en een mooie RVS pijp op het dak. Het was geen standaardklus geweest – wat is dat wel in dit huis?! – maar de monteurs waren zelf ook dik tevreden dat het allemaal goed gelukt was. Binnenkort komen ze terug om de houtkachel te plaatsen. Ik hoop dat het dan onder de 30 graden is zodat we hem meteen kunnen uitproberen!

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: